LCQl: Subdue arrestee by police
officer

Following is a question by Hon Chu Hoi-dick and a reply by the Secretary
for Security, Mr John Lee, in the Legislative Council today (July 8):

Question:

In 2012, a police officer dragged a taxi driver into a police car by
means of a chokehold, causing him to suffer from a cervical vertebra
dislocation, and the man subsequently died. In handling the activities
against the proposed legislative amendments in recent months, police officers
often subdued demonstrators by means of kneeling on their necks. In May this
year, a man who had been knelt on the neck died a day after his arrest.
Regarding police officers' use of force in the form of chokeholds such as
kneeling on one's neck, will the Government inform this Council:

(1) of the number of occasions, since January last year, on which police
officers used force in the form of chokeholds to subdue arrestees, and the
number of persons who sustained injuries or died consequently;

(2) whether the Police has stipulated the circumstances under which police
officers may use force in the form of chokeholds; if so, of the liabilities
to be borne by a police officer for inappropriate use of such form of force
which causes injuries or death to an arrestee; and

(3) given that an incident in May this year in which an African American died
after being knelt on the neck by a police officer in the United States has
sparked nationwide protests, and the relevant authorities of a number of
states and cities in the United States have subsequently banned the use of
force in the form of chokeholds by police officers, whether the Hong Kong
Government has plans to ban, by way of an executive order or enactment of
legislation, the use of force in the form of chokeholds by police officers;
if so, of the details; if not, the reasons for that?

Reply:
President,

The preamble of the question mentions two cases. Regarding the case in
2012, as there is an on-going judicial review, it is inappropriate for us to
draw any conclusion about or discuss its outcome. As regards the case in May
this year, the subject was searched for committing criminal damage. He
resisted and struggled strongly. Police officers, with the help of passers-
by, brought him under control and arrested him for suspected possession of
drugs, criminal damage and attack on police officers. He was sent to the
hospital as he was feeling unwell and died in the hospital on the following
day. The autopsy by the Forensic Pathologist indicated neither fractures nor
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damages to the internal organs. The cause of death is subject to further
toxicological testing and investigation. The Police will submit an
investigation report to the Coroner for handling and scrutiny after
completing the investigation. We should not make any speculation on the cause
of death at this stage.

My consolidated reply to the question is as follows:

According to section 10 of the Police Force Ordinance (Cap. 232), the
Police have the responsibility to adopt lawful measures to maintain public
safety, public order, as well as safeguard people's life and property. The
Police will, in light of the circumstances at the scene, make assessments and
exercise professional judgment to take appropriate actions, including using
the necessary force, to ensure public safety and public order.

Police officers must comply with the use of force principles when using
force, i.e. they may use minimum force as appropriate only when such an
action is absolutely necessary and there are no other means to accomplish the
lawful duty. Police officers will give warning prior to the use of force as
far as circumstances permit, while the person(s) involved will be given every
opportunity, where practicable, to obey police orders before force is used.

Every newly recruited or serving police officer has to go through
rigorous training on the use of force. The purpose of the training is to
allow officers to fully understand how to use different levels of force in a
safe and effective manner, including the use of verbal advice / verbal
control, empty-hand control, oleoresin capsicum foam, batons and firearms, as
a means to achieve the relevant lawful purpose. Police officers will exercise
a high level of restraint at all times and cease to use force once the
purpose is achieved.

According to the Police's guidelines, if an arrestee is injured at the
scene of crime or during arrest, treatment will be arranged for that person.
In addition, as prescribed under the Coroners Ordinance (Cap. 504), there are
20 types of deaths which must be reported to the Coroner, including deaths
which occurred during the course of arrest or detention. The Police have
always strictly complied with the statutory requirements. Regarding the two
cases mentioned in the preamble of the question, the Police precisely follow
the Coroners Ordinance in carrying out detailed investigation, and making a
report to the Coroner for his consideration and decision in respect of
whether a death inquest is required.

The question raises enquiries about the so-called "chokeholds". As I
have said above, the force used by police officers under all circumstances
must comply with the use of force principles. Details of the use of force
(including the methods and equipment etc.) should not be disclosed in order
not to affect the efficacy of the Police's operation. However, the force used
by police officers must be for the purpose of accomplishing lawful duties in
order to respond to the prevailing situation at the time. The force used by
police officers should adhere to the two important principles of
proportionality and necessity. Every police officer must be responsible for



the force he/she uses. Due consideration should be given to these elements
when using force.

It is inappropriate for us to disclose the operational details of the
Police's use of force. I must reiterate that the level of force to be used by
police officers under a particular circumstance depends on the facts and
situation at that time. The necessary force to be used depends on the threat
and resistance faced by police officers under the circumstances at the time.

If any police officer is found to have used inappropriate force which is
in breach of the law and police guidelines, the management of the Police will
follow up in a serious manner.

The Police have always reviewed the guidelines and code of practice on
the use of force from time to time. Factors for consideration include the
principles of proportionality and necessity, as well as how to strike a
balance among various factors such as the risks to suspects, threats to
police officers' personal safety, operational needs, the gears being equipped
with at the time, how many police officers are available for assistance at
the scene, etc. With regard to "the use of force in the form of chokeholds"
as mentioned in the question, currently the Police do not have any plans to
ban such use by police officers. The considerations and decisions regarding
the use of force by police officers in different places are made in
accordance with the actual circumstances.

Besides, there is no death case in relation to the circumstances
mentioned in part 1 of the question. As regards the other figures mentioned

in the question, the Police do not keep the statistics.

Thank you, President.



